[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Δάσκαλοι
.
Η δημιουργία και ίδρυση του karate-do wado-ryu από τον Hironori Ohtsuka δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Στην παιδική και εφηβική του ηλικία διδάχτηκε τις αρχαίες ιαπωνικές μεθόδους πολεμικών τεχνών και ως άνδρας αντίστοιχες οκιναβικές. Αυτές τις τέχνες, στην ωριμότητα της ζωής του, τις συνδύασε κατάλληλα μεταξύ τους και δημιούργησε το wado. Γιά να γίνει αυτό εκπαιδεύτηκε από μεγάλους δασκάλους και συνεργάστηκε με αντίστοιχους συνομήλικους του. Αυτοί ήταν:

α. Ο θείος του Choujiro Ebashi, ο οποίος από 5 έως 12 ετών (μεταξύ 1897-1904) τον δίδαξε τις βασικές αρχές των Nihon Koryu Bujutsu. Ο Choujiro Ebashi ήταν φημισμένος Samurai και διατηρούσε γυμναστήριο όπου δίδασκε σχεδόν όλες τις αρχαίες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες.

β. Ο καθηγητής φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο Shimotsuma Tatsusaburo Nakayama. Ήταν ο δάσκαλος που τον δίδαξε τα περισσότερα χρόνια, από 12 έως και 29 ετών (μεταξύ 1904-21). Ο Nakayama ήταν δάσκαλος των μεθόδων Jiki Shin Kage Ryu, Tenjin Shinyo Ryu, Shindo Yoshin ryu και Ono-ha Itto-Ryu, που όλες είναι εξειδικεύσεις των Koryu Kenjutsu, Jujutsu και Aikijutsu. Ο δάσκαλος αυτός είχε συνδυάσει αυτές τις μεθόδους και είχε δημιουργήσει ένα δικό του ρεύμα που ονομαζόταν Nakayama-ha. Ο Ohtsuka τον διαδέχτηκε στη σχολή ως επόμενος δάσκαλος, αλλά μετά το θάνατό του, το 1933, δεν συνέχισε να διδάσκει το ρεύμα.

γ. Ο δάσκαλος Kanaya Motoo τον δίδαξε από 26 έως 29 ετών (μεταξύ 1918-21) και ήταν αυτός που τον εισήγαγε στις αρχές του Yoshin Koryu.
.
δ. Ο διάσημος δάσκαλος της νήσου Okinawa Gichin Funakoshi τον δίδαξε από 30 έως 40 ετών (μεταξύ 1922-32), τις αρχές και τη φιλοσοφία του Tode ή αργότερα Karate-jutsu (από το 1936 karate-do). Ο Ohtsuka στην αρχή εκπαιδευόταν μαζί του στον ξενώνα Meisei juku του Τόκυο και από το 1924 στην Αίθουσα Εξάσκησης Kendo του Πανεπιστήμιου Keio. Η πρόοδος του ήταν τόσο εντυπωσιακή ώστε τον Απρίλιο του 1924 (32 ετών ο Ohtsuka) o Funakoshi του απένειμε το δίπλωμα της μαύρης ζώνης (1o Dan) στο karate-jutsu, που σήμαινε πλήρη γνώση όλων των tandoku kata.
.
.
ε. Ο συνομήλικος του ιάπωνας δάσκαλος Yasuhiro Konishi, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Keio συνεργάστηκε μαζί του και τον δίδαξε από 34 έως 36 ετών (μεταξύ 1926-28). Ο δάσκαλος Konishi ήταν εκπαιδευμένος από το Jujutsu στο Muso Ryu Jujutsu και Takenouchi Ryu jujutsu και από το Kenjutsu στο Yagyu-ryu. To takenouchi ryu είναι μία άοπλη τέχνη γνωστή στους ιάπωνες για τις πολύ δυνατές κλωτσιές και γροθιές που περιλάμβανε στην ύλη της, ενώ το yagyu-ryu διδάσκει την πρέπουσα κίνηση του σώματος όταν ξιφασκεί. Ο ίδιος, όπως και ο Ohtsuka, συνεργάστηκαν με τους δασκάλους της Okinawa Gichin Funakoshi, Choki Motobu και Kenua Mabuni. Αργότερα βασιζόμενος στην εκπαίδευσή του ο Konishi δημιούργησε και ίδρυσε το σύστημα Shindo Jinen Ryu που προήλθε από το συνδυασμό Takenouchi Ryu Jujutsu και Karate-jutsu.
.
στ. Ο διάσημος δάσκαλος της Okinawa από το ρεύμα του Shuri-te, Choki Motobu στην ηλικία των 34 ετών (το 1926). Ο Ohtsuka ήρθε σε επαφή μαζί του την ίδια περίοδο με τον Konishi και ο Motobu τους δίδαξε το kata Naihanchi. Σύμφωνα με το δάσκαλο της Okinawa αυτό είναι το πληρέστερο kata μέσα από το οποίο ολοκληρώνεσαι σαν μαθητής του karate.
.
ζ. Ο δάσκαλος του παραδοσιακού karate Kenwa Mabuni στην ηλικία των 36 ετών (το 1928). Ο Ohtsuka γνώρισε τον σχεδόν συνομήλικο του δάσκαλο μέσω του Konishi που ήσαν επιστήθιοι φίλοι. Ο Mabuni δίδαξε τον Ohtsuka την δική του εκδοχή για τα Pinan kata καθώς επίσης και για τα kata Kushanku, Chinto, Jitte, Jion, Nisheishi, Rohai και Suparinpei. Ο Kenua Mabuni έμεινε στο Τόκυο περίπου ένα χρόνο (1928-29) και ήταν ο ιδρυτής της μεθόδου Shito-ryu.
.
Αυτοί οι άνθρωποι δίδαξαν και ενέπνευσαν τον Hironori Ohtsuka στη δημιουργία και ίδρυση του Karate-do Wado-ryu. Μεγάλο ρόλο επίσης -όπως έλεγε ο ίδιος- έπαιξε το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο