[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Ρεύματα
.
Το Karate-do Wado-ryu είναι σήμερα χωρισμένο παγκοσμίως σε τρία μεγάλα ρεύματα (ή ομοσπονδίες), αλλά και άλλα μικρότερα που υπάγονται ή προέρχονται από τα πρώτα. Ιδρύθηκαν από δασκάλους που μαθήτευσαν κάτω από τον δημιουργό του Wado Ku “Hironori” Ohtsuka, κατόπιν εντολής του ή μετά το θάνατο του.
Τα ρεύματα αυτά στην πραγματικότητα διδάσκουν το ίδιο άθλημα, χρησιμοποιούν όμως ορισμένες μικρές παραλλαγές στις τεχνικές για να δικαιολογούν τη διαφορετικότητα τους.
Το wado άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη μετά το 1964 από τρεις επιφανείς μαθητές του Ohtsuka (Tatsuo Suzuki, Hajime Takashima και Toru Arakawa).

Η απόσυρση του Ohtsuka από την Nihon Karatedo Renmei Wadokai το 1980 και ο θάνατος του το 1982 λειτούργησαν ως καταλύτης για την ιαπωνική, αλλά και την ευρωπαϊκή παρουσία της.

Τα τρία μεγάλα ρεύματα του wado είναι:

1. Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai.
.
Ιδρύθηκε το 1939 και στην ουσία είναι η αρχική λέσχη του Ohtsuka από την οποία αποσύρθηκε το 1980. Εκπροσωπείται παγκοσμίως με βασικότερο πρεσβευτή της τον Toru Arakawa.
Από το 1965 έως και το 1989 οι μεγάλοι δάσκαλοι Tatsuo Suzuki, Masafumi Shiomitsu, Teruo Kono, Kuniaki Sakagami και άλλοι, αντιπροσώπευαν την ιαπωνική ομοσπονδία Wadokai στην Ευρώπη.
Το 1964 μετονομάσθηκε σε Nihon Karatedo Renmei Wadokai. Το 1981 εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας ο Eiichi Eriguchi στη θέση του αποσυρθέντος Hironori Ohtsuka.
Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή Federation of European Wado-Kai (FEW) λειτουργούσε χωρίς καταστατικό από το 1970 και ιδρύθηκε επίσημα το 1986. Διαλύθηκε το 1989 όταν οι επιφανέστεροι ιάπωνες δάσκαλοι αποσύρθηκαν. Το 1989 ο Kuniaki Sakagami ίδρυσε στο Λονδίνο την Wadoryu Aiwakai Karatedo Federation και την τοποθέτησε ιεραρχικά κάτω από την ιαπωνική αγνοώντας την πρώτη. Το 1993 ο Teruo Kono δημιούργησε δικό του ρεύμα μέσα στην FEW, το οποίο όμως διαλύθηκε το 2000 με το θάνατο του.
Σήμερα, εκτός από την Wadoryu Aiwakai Karatedo Federation υπάρχουν ακόμη δύο ευρωπαϊκές ομοσπονδίες (με ευρωπαίους διευθυντές) που δεν είναι οριστικά αναγνωρισμένες από την αντίστοιχη ιαπωνική. Αυτές είναι οι:
α. Federation of European Wado-Kai (FEW) (έτος ιδρ. 1986) και
β. Federation of Wado-Kai Europe (FW Europe) (έτος ιδρ. 2006).

Στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από την U.S. WadoKai KarateDo Federation (του Yoshiaki Ajari).
.
Το ρεύμα αυτό (που είναι ο βασικός κορμός από τον οποίο δημιουργήθηκαν τα άλλα) παρουσιάστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 1970 από τον Tatsuo Suzuki, ο οποίος είχε προσκληθεί γι' αυτό το λόγο από τον διευθυντή της AKDA (Athens Karate-Do Assosiation, έτος ιδρ. 1968) Γιώργο Πιντέρη. Ουσιαστικά άρχισε να διδάσκεται από τότε και ο ίδιος ιάπωνας δάσκαλος παραμένει επόπτης έως σήμερα.

2. Wado-ryu Karate-do Renmei.
.
Ιδρύθηκε το 1981 από τον ιδρυτή του Wado H. Ohtsuka με σκοπό να μεταβιβάσει στον γυιό του Jiro Ohtsuka, τα δικαιώματα της τέχνης του wado, όπως προβλέπουν οι ιαπωνικές παραδόσεις, αλλά και όπως γίνεται με τους απογόνους μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων. Έχει έδρα την Ιαπωνία και λειτουργεί παγκοσμίως περίπου ως «Λέσχη φίλων του wado», χωρίς να υπάγεται σε κρατικές ή παγκόσμιες ομοσπονδίες. Ο Jiro “Hironori II” Ohtsuka έχει ορίσει το γυιό του Kazutaka ως διάδοχο του σ’ αυτό το ρεύμα.

Στην Ευρώπη εκπροσωπείται από την Wado-Ryu Karate Do Academy (έτος ιδρ. 1990) με αρχαιότερο σε ενέργεια ιάπωνα δάσκαλο τον Masafumi Shiomitsu η σχολή του οποίου δραστηριοποιείται κυρίως στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.

Στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από την United States Eastern Wado Federation (USEWF).

3. Wado Kokusai Karate-do Renmi.
.
Ιδρύθηκε στην Ευρώπη το 1991 από τον Tatsuo Suzuki, εξέχοντα μαθητή του Ohtsuka. Έχει έδρα τη Μ. Βρετανία, λειτουργεί παγκοσμίως και είναι περισσότερο γνωστή στις χώρες του δυτικού κόσμου ως Wado International Karate-do Federation (WIKF).
.
Είναι το μόνο ρεύμα που εκπροσωπείται στην Ελλάδα με αντίστοιχη ομοσπονδία. Σήμερα αρχαιότερος σε ενέργεια καθηγητής είναι ο μαθητής της AKDA και του Tatsuo Suzuki Χρήστος Μπουλούμπασης (7 dan WIKF), με έδρα το Ν. Ηράκλειο Αττικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο